Itselle tehty tapetti? Kyllä kiinnostaa, mutta...

Itselle tehty tapetti? Kyllä kiinnostaa, mutta...

“En ole yhtään luova. En osaa sanoa mistä pidän, ennen kuin nään sen.”

Tämän toteamuksen olen kuullut, kun olen jutellut tarinasta tapetiksi-suunnittelusta, joka on palvelu, jota tarjoan. Suunnitteluprosessissa muutan asiakkaitteni tarinoita ja tärkeitä asioita tapetiksi.

Olen kuullut, että itselle yhdessä suunniteltu kokonaisuus tuntuu lähtökohtaisesti kiinnostavalta, mutta omien luovien kykyjen epäileminen luo möhkälemäisen betoniporsaan jököttämään luovan prosessin polulle.

Ei kannata lähteä.

Toinen asia, jota asiakkaani epäilevät, on lopputulos. Tuleeko siitä mieleinen? 
Kolmas on hinta. Aika kallista.

Ja nyt seuraa kohokohta, ihan tähän alkuun.*rumpujen pärinää*: Kannattaapas lähteä, tulee mieluinen, eikä ole kallis. Ja nyt aion perustella sinulle, että miksi.

Tarinasta tapetiksi-suunnittelupalvelu on jatkuvassa kehityksessä ja niin kuuluu ollakin, mutta kokemukseni mukaan muuttumaton asia, jonka haluan säilyvän on mahdollistajan (eli minun) ja osallistujan (eli sinun) välinen vuorovaikutus ja yhteys. Lupa ideoida ja haaveilla. Tila pysähtyä ja miettiä, millaisista asioista pitää, ja mitä teemoja kotiinsa haluaa.

Minun tehtäväni on visualisoida toiveitasi, ja luottaa siihen, että yhteistyömme, ja oma siveltimeni kantaa. Huolehdin siitä, että koet tulevasi kuulluksi, ja että lopputulos on sellainen, joka saa sinut ihastumaan vielä vuosien päästäkin. Ne ovat minun työtäni, ja niissä asioissa olen hyvä. Sinun tehtävä on olla utelias ja mukana, antaa palautetta ja kertoa mistä pidät ja mistä et.

Mutta entä jos ei osaa kertoa mistä pitää?

Siksi Tarinasta tapetiksi-suunnittelu aloitetaan yhdessä ennakkotehtävillä. Ennakkotehtävät toimivat kahdella tavalla. Ensiksikin ne pysäyttävät sinut miettimään itselle tärkeitä asioita, ja toiseksi keräämään tausta-aineistoa tapettia varten. Ennakkotehtävien tekeminen, varsinkin yhdessä esim. perheen kesken, on myös hauskaa, ja sitouttaa osallistujat pohtimaan toiveita, haaveita ja ideoita. Tällä voi parhaassa tapauksessa olla merkittäviä vaikutuksia perheen, tai vaikkapa työyhteisön, tai asiakkaiden väliseen ymmärrykseen ja vuorovaikutukseen. Kun kysytään mielipidettä, ja saa vaikuttaa, voi kokea kuuluvansa. 

Entä sitten se lopputulos? Tuleeko siitä hyvä?

Koko palveluideani perustuu yhteen kantavaan pääteemaan. Se kuuluu näin:
Kun saa itse vaikuttaa, ja tehdä valintoja, jotka saavat todella ilon läikähtämään mahanpohjassa, on kaikki edellytykset päästä lopputulokseen, josta todella pitää.

Itselle merkityksellinen asia, omasta tarinasta tehty, muodostuu matkalla tärkeäksi. Ja tärkeät valinnat kestävät niin katsetta, kuin myös aikaa. Tarinasta tapetiksi- suunnitteluprosessissa asiakas ohjaa prosessia kaikissa vaiheissa, eikä mitään valmisteta ilman painolupaa. Työtä ohjaa palaute, jonka perusteella edetään. Jaamme yhdessä jaetussa verkkokansiossa kaiken materiaalin, luonnoksetkin, eikä sinulle tule mikään yllätyksenä. Kysyn helppoja kysymyksiä kuten: Mistä pidät? Mistä et pidä? Mitä muuttaisit? Minkä asian säilyttäisit? Vastaako luonnos toiveitasi ja jos ei, miten etenemme? 
Minun ammattitaitoani on vastaanottaa palautetta, ja toimia sen mukaisesti.

Ja sitten kolmas asia - hinta. 

Tarinasta tapetiksi-suunnittelupaketit on hinnoiteltu kolmeen luokkaan, S, M ja XL. Suunnitteluun lisätään lopuksi painokulut menekin mukaan. Mutta mistä suunnittelun hinta muodostuu? Tietenkin työajasta. Mitä selkeämmin rajattu ajatus tai idea sinulla on mielessä, sitä vähemmän minulla kuluu työaikaa. Kun pohjalla on esimerkiksi valokuva (hyvä ja laadukas, sellainen johon on käyttöoikeudet), on minun helppo lähteä työskentelemään. 
Suunnittelussa on kyse myös sinun itsesi äärelle pysähtymisestä, ja koko prosessista, jota minä suunnittelijana seuraan. Yritystoimijan näkökulmasta omaan asiakastilaan suunniteltu tapetti voi olla myös viestinnällinen teko, joka sitouttaa kohderyhmän ja asiakkaat yrityksen arvoihin ja toimintaan. Ehkä asiakkaasi haluaisivat vaikuttaa lopputulokseen kertomalla parhaita kokemuksiaan sinun liikkeessäsi asioimisesta? Tai jakaa valokuvia somessa upeista tiloistasi? Kuka tietää.
Tapettisuunnittelussa hankinta kohdistuu siis paljon muuhunkin, kuin lopputuotteeseen- siis tapettiin. Siinä annetaan itselle ja perheelle aikaa, tai sitoutetaan asiakkaita. Ei sittenkään niin suuri investointi.

Ja lopuksi vielä viimeiselle skeptikolle sanon, että tapetoiminen on helppoa ja hauskaa, kun varaa hyvän soittolistan, kahvit ja pullat, kivan kaverin ja hommaa tapetin, joka kiinnittyy pelkällä vedellä!

Vieläkö mietit? Mietitään yhdessä!

Käy kurkkaamassa tarinasta tapetiksi suunnittelupaketit, ja laita viestiä!

 

Takaisin blogiin