Näin valitset tapetin, joka kestää katsetta ja aikaa

Näin valitset tapetin, joka kestää katsetta ja aikaa

Olen halunnut ryhtyä suunnittelemaan tapetteja, koska haluan muuttaa tapetoimiseen liittyviä käsityksiä. Tapetoimisen pitää olla helppoa ja näkymien grandeja!
Oikeastaan koko yritysidea lähti osaksi omasta tapetointikokemuksesta. Olimme muuttaneet uuteen kotiin, ja halusin tehdä makuuhuoneesta upean. Kovana tapettifanina valitsin huolella, laskin menekkiä, tilasin rullia (liikaa), ja kun posti toi rullat perille, tajusin, että en uskalla tapetoida itse. Pelkäsin, että kohdistan väärin, pilaan kalliin tapetin ja niin edelleen. Päädyin tilaamaan työn ammattilaselta. Lopputuloksesta tuli kerrassaan upea, mutta pöydälle jäi hirvittävän kokoinen lasku, ja nurkkiin pyörimään kestokassillinen kaunista jätettä. Aloin pohtia, miksi tapetti pintamateriaalina on niin vaikea? Miksi tarjolla ei ollut kovinkaan paljon vaihtoehtoja (okei, niitä on viime vuosina tullut paljon ja hyvä niin), ja minkä ratkaisun keksisin kauniin jätteen ongelmaan. Tuntui täysin älyttömältä ajatukselta tuhlata sekä rahaa, että turhaa materiaalia.
Lopputuloksen tietenkin arvaattekin - syntyi Löytönen Wallpaper.

Mutta miten valita tapetti, johon ei kyllästy koskaan? Ajattelin koota oman vinkkilistani.

1. Katsele tapetoitavaa seinää sieltä, mistä yleensäkin.
Millainen näkymä edessäsi aukeaa? Kuinka suuri on katseluetäisyys? Millainen valo tilassa on? Yleensä voi todeta, että suuret kuviot vaativat enemmän tilaa ympärilleen, pienet vähemmän. Toisaalta jättikukat voivat olla juuri oikea valinta pikkuvessaan. Jos tila on suuri, ja tapetin kuvio pieni, voi käydä niin että kuvio, jota rakastit, "häviää" tilaan. Valolla on valtava vaikutus. Jos tila on kovin pimeä, väri ei pääse täysin oikeuksiinsa. Väri on valoa. 

2. Valitse lempiväriä - älä trendiväriä! 
Tämä on tärkeä! Pinnalla on nyt paljon pastellisävyjä ja toisaalta murrettu 70-luvun väripaletti on tehnyt vankasti tuloaan. Maanläheiset värit ovat olleet pitkään suosittuja, eikä tälle kehityskululle näy päätepysäkkiä. Yhtä kaikki - värit ovat tulleet suomalaisiin koteihin, ja siitä olen erityisen iloinen. Värien valinnassa kannattaa luottaa sydämen ääneen. Jos sydän läikähtää keltaiselle, valitse silloin keltainen. Värikäs tehosteseinä ei välttämättä kaipaa ympärilleen paljoakaan, vaan se voi toimia tilan sieluna. Tai sitten more is more! 

3. Mallinna ja mieti
Monet tapettikaupat tarjoavat mallipaloja, joita voi tilata kotiin pientä korvausta vastaan tai veloituksetta. Tämä ei kuitenkaan ole muraalitapettien kohdalla mielekäs tapa toimia. A4-kokoinen palanen tapettia ei kerro lopputuloksesta mitään. Siksipä tarjoan asiakkailleni visualisointeja. Se tarkoittaa sitä, että kokeilen kuvankäsittelyssä tapettia asiakkaani valokuvaan. Voit siis saada havainnekuvan siitä, miltä muraali kotonasi näyttäisi. Havainnekuvan tilaaminen onnistuu helposti! Nappaa kännykkäkameralla kuva seinästäsi ja lähetä se anniina@loytonen.fi! Kerro minkä muraalin haluaisit kokeilla seinällesi!

4. Ole rohkea, panosta laatuun!
Minusta parasta kotiin tullessa on edelleen makuuhuoneen ovelta aukeava näkymä. En ole kyllästynyt rohkean väriseen tapettiin vielä vuosien jälkeenkään. Miksi? Siksi, että todella pidän siitä. Muut seinät maalattiin nopeasti, että pääsisimme asumaan, ja sen huomaan. Pohdin lähes joka päivä, millaisia muutoksia tekisin, tylsä maalipinta kyllästyttää. Makuuhuoneesta en muuttaisi mitään. Ja tätä filosofiaa haluan rohkaista kokeilemaan. 
Kun pysähtyy omien toiveiden äärelle, on kaikki edellytykset tehdä valintoja, jotka kestävät niin katsetta, kuin myös aikaa. 
Ja näin haluan myös suunnitella - aikaa ja katsetta kestäviä valintoja, joilla on pitkä elinkaari. Uskon vakaasti siihen, että rohkeampi, omannäköinen valinta, johon on panostanut, kannattaa pitkässä juoksussa. Helppoon, nopeaan ja varmaan kaipaa vaihtelua. 

5. Tee helposti
Olen halunnut ennen muuta ratkaista tapetoimisen haasteita, ja siksi tapettini kiinnittyvät seinään pelkällä vedellä. Tämä tekee tapetoimisesta helppoa ja hauskaa, mutta myös muilla seikoilla on merkitystä tapetointikokemukseen. Homma muuttuu vielä helpommaksi, kun:

1. Tee pohjahommat huolella. Tapetti kiinnittyy kauniisti kun seinä on tasainen. Paras tulos tulee pohjamaalattuun seinään.
2. Varaa välineet valmiiksi (suihkupullo, lasta, rättejä veden kuivaamiseen, jätesäkkejä lattian suojaamiseen, mattoveitsi)
3. Pyydä kaveri auttamaan. Tapetointi yhdessä kaverin kanssa on mukavaa puuhaa, ja vaihtelua ja yhdessä tekemistä. Melko pienetkin lapset voivat osallistua, sillä liimoja tai liistereitä ei tarvita ja homma hoituu myrkyttömästi.
4. Laita musat soimaan. (Hyvä soittolista takaa kaiken)
5. Eväät. Taukoeväillä on valtava vaikutus

Mukavia tapetointihetkiä ja tsemppiä tapetin valintaan!
Anniina

Making of! Hyviä, vähän suurempia suihkepulloja löytyy esim. puutarha- ja rautakaupoista, mutta ihan pienelläkin pärjää! Vanhat pyyhkeet toimivat hyvin vesiroiskeiden pyyhkimisessä. Mattoveitsen löydät myös rautakaupasta. Paras tulos tulee, kun laittaa listat tapetin päälle.

Takaisin blogiin