Näin käytät värejä! Sisustajan värioppi, osa 1

Näin käytät värejä! Sisustajan värioppi, osa 1

Värit ovat tulleet rytinällä suomalaisiin koteihin. Silti edelleen arkailemme värien käytön kanssa. Kyllästynkö, osaanko, tuleeko kokonaisuudesta levoton? Nämä ovat varmaankin yleisimpiä huolenaiheita.

Väreillä on valtava vaikutus meihin. Ne voivat rauhoittaa, energisoida, tai lisätä leikkisyyttä ja iloa. Värit ovat myös keino viestiä, ja ilmaista itseämme.
Ei siis ole yhdentekevää, minkä värimaailman kotiimme, tai työtilaamme valitsemme. 

Sisustajan värioppi on Löytösen blogisarja, jossa annan käytännön vinkkejä kodin värimaailman valitsemiseen.
Kukin sarjan osa esittelee yhden värien käyttöön liittyvän vinkin tai teorian. Voit poimia blogistani neuvoja ja ideoita oman kodin värimaailman rakentamiseen, ja pääset alkuun värien käytön kanssa.

Varoitus: Mitä enemmän alat ajatella värejä, sitä enemmän näet niitä ympärilläsi. Värien yhdisteleminen, ja kokeileminen on inspiroivaa ja voi viedä mukanaan! Sitten aloitetaan!

Osa 1: 60-30-10 sääntö

Värioppi on meille jokaiselle koulun kuvataidetunneilta tuttu asia. Olet varmasti tehnyt joskus väriympyrän, ja yrittänyt vesiväreillä luoda puhtaita pää-ja välivärejä. Väriopin teorioita on useita, ja ne ovat nimetty niiden keksijän mukaan. Aihealue on valtavan suuri, eikä siinä tule koskaan valmiiksi. Tämän blogin tehtävä ei olekaan käydä eri teorioita läpi, vaan antaa helppoja käytännön vinkkejä sisustuksen näkökulmasta. 

Pääset tilan värien valinnassa helposti alkuun 60-30-10 säännön avulla: 

1. Valitse tilaan pääväri, jota käytät 60% tilan pinnoista. Pääväri voi toistua esim. lattioissa, seinissä, isoissa tekstiileissä kuten matoissa. 
2. Valitse päävärin rinnalle toinen väri, jota käytät 30%. Tämä väri voi toistua kalusteissa, ja muissa pinnoissa.
3. Kahden värin lisäksi tarvitset värin, joka toistuu 10%. Tätä väriä voidaan kutsua myös tehosteväriksi. 10% väri voi olla rohkea, tai se voi tuoda ripauksen ryhtiä, tai raikastusta.

Kuvista näet, mitä 60-30-10 sääntö voi käytännössä tarkoittaa.
Ensimmäisessä värimallissa Past tense tuo ripauksen raikkautta muuten lämpimän sävyiseen värimaailmaan. Toisessa esimerkissä taas lämpöä sinivihreään väripalettiin. Kolmannessa on valittu rohkeasti oranssi 30% väriksi.

Hyvä ohjenuora on valita 60% väriksi (isot pinnat, lattiat, jne) aikaa kestävä väri ja laadukkaat aidot materiaalit. Tämä on myös avainasemassa aikaa kestävän sisustuksen luomisessa. 

60% väreissä ei kuitenkaan kannata säästellä, vaan valita itselle mieluisia värejä. 
 


Ja sitten eikun toimeen! 
Millaisen tunnelman sinä haluat tilaasi luoda? Pehmeän ja rauhoittavan, vai ehkä raikkaan ja freesin? Kauniit värimaailmat vaanivat kaikkialla, ja syksy on vuoden paras aika väreistä inspiroitumiseen! 

Kuvan tapetti Past tense löytyy täältä!

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti