Näin käytät värejä! Sisustajan värioppi, osa 2

Näin käytät värejä! Sisustajan värioppi, osa 2

Tervetuloa mukaan oppimaan ja oivaltamaan uutta värien käytöstä sisustamisessa! Ensimmäisessä osassa kerroin värien määrän valitsemisesta, joten tiedät nyt, että värejä kannattaa valita 60-30-10 suhteessa, jotta kokonaisuudesta tulisi toimiva. Jos et ole vielä ehtinyt lukea ensimmäistä osaa, tee se nyt.

Toisessa osassa pääsemme värien valitsemisen pariin. Tämän osan jälkeen tiedät, millä logiikalla värejä valitaan, jotta ne sopivat yhteen, ja kokonaisuudesta tulee miellyttävä. Siis harmoninen.

Sitten aloitetaan!

Sisustusaiheita seuratessa saattaa tulla käsitys, että harmoninen on yhtä kuin vaalea- tai maanläheinen. Tämä ei pidä paikkaansa. 

Harmonia tarkoittaa musiikissa sitä, että useat äänet soivat yhtäaikaisesti muodostaen kokonaisuuden, yleensä miellyttävän. Väriharmonia tarkoittaa samaa asiaa, mutta väreillä.

Väriharmoniassa värit ”soivat yhtä aikaa”, mutta toisiaan sopusuhtaisesti täydentäen. Disharmoniaa, eli ristiriitaa, voidaan käyttää myös tehokeinona, mutta tässä blogipostauksessa keskitymme sopusoinnun rakentamiseen. Se ei nimittäin ole sattumaa, vaan perustuu periaatteisiin, väriharmonioihin, joita myös kotisisustaja voi oppia käyttämään upealla tavalla! Tarvitaan vain vähän tietoa ja kokeiluja käytännössä. Rohkeita ja kirkkaita värejä yhdistelevä tila voi olla myös harmoninen. Näin se luodaan!

Väriharmoniat

Väriharmonioita on olemassa useita, mutta tässä blogissa esittelen kolme keskeisintä. Ne ovat yksisävyharmonia, lähisävyharmonia, ja vastaväriharmonia.

Väriharmoniat perustuvat käytettyjen värien paikkaan väriympyrällä. Yleisesti voidaan todeta, että yksisävyharmonia, ja lähisävyharmonia ovat helpoimpia luoda. Niissä piilee kuitenkin riski, että tilasta tulee mielenkiinnoton, siis tylsä. Älä siis pelkää vastaväriharmonioitakaan, sillä ne voivat tuoda ripauksen iloa, kiinnostavuutta ja ”imua”

Yksisävyharmonia

Yksisävy- tai monokromaattinen väriharmonia tarkoittaa sitä, että tilan värit on valittu käyttäen yhden värin eri vaaleusasteita. Yhden sävyn käyttämisen vaarana kuitenkin on, että tilasta tulee hieman tylsä. Tilan tunnelmaan vaikuttaa myös värien määrä, tai suhde. Tylsyyden tunnetta lisää erityisesti se, jos värejä on käytetty kutakin yhtä paljon. Yksisävyharmonia voi toteutua mielenkiintoisesti, jos värien suhteet, eli määrät ovat vaihtelevia ja tuovat siten rytmiä tilaan.

Seuraavassa kuvassa on esimerkkejä yksisävyharmoniaa noudattavista väripaleteista.

Seuraavassa esimerkissä yksisävyharmonia on toteutettu kirjaimellisesti yhdellä sävyllä. Esimerkki on hauska ja rohkea, mutta uskoisin, että ei meistä monenkaan valinta jokapäiväiseksi ympäristöksi.

 

Lähde: Pinterest, Monochrome madnes

Yksisävyharmonia vaatii monesti hieman raikastusta ja ryhtiä. Se voi syntyä esim. ripauksella mustaa tai valkoista. Perillä taidetapetissa yksisävyharmonia toteutuu, sillä sen kaikki sävyt ovat oikeastaan ruskean eri sävyjä. Olen kuitenkin raikastanut sitä ripauksella valkoista. Mikäli tausta olisi kokonaan vaaleanruskea, voisi seinästä ja koko huoneen tunnelmasta tulla tunkkainen. Valkoinen lisää myös tapettiin ilmaperspektiiviä, tai toisinsanoen tilaa hengittää.

Perillä sopii erinomaisesti ruskean sävyiseen sisustukseen raikastukseksi, tai vaaleansävyiseen tuomaan ryhtiä ja kontrastia.

Lähisävyharmonia

Lähisävyharmonialla tarkoitetaan sitä, että tilan värejä valitaan väriympyrässä toistensa vieressä olevista väreistä. Nyt pääsemme tutkimaan väriympyrää! 

Päävärejä ovat sininen, punainen, ja keltainen. Päävärit ovat värejä, joita ei voi sekoittaa muista väreistä. Niiden välistä löytyvät välivärit, oranssi, violetti ja vihreä. Kuvan väriympyrässä viivat osoittavat värejä, joita valitsemalla luot lähisävyharmonian.


Lähisävyharmonia on melko helppo luoda tilaan. Reipas ja iloinen tunnelma syntyy puhtaista väreistä. Rauhoittava tunnelma taas kaipaa värien valitsemista siten, että väriin on sekoitettu yleensä joko mustaa tai valkoista. Keskeinen asia myös lähisävyharmoniassa on värien suhde ja määrä.

Kuvakaappauksesta näet, miltä työpöytäni tapetteja maalatessa näyttää. Väriympyrä on työvälineeni, joka on minulla esillä aina, kun työskentelen. Ulkoreunalla näät värit, keskellä tummuusasteet, ja värin + mustan tai valkoisen määrä sävyssä. Esimerkissä olen valinnut puhtaan keltaisen, oranssin ja punaisen, siis toistensa vieressä olevat värit. 
Toisessa kuvassa olen käyttänyt samoja värejä, mutta muuttanut vain niiden määrää. Huomaatko eron? Alempi kuva on miellyttävä ja sopusointuinen. Ylemmän kuvan tunnelma on hieman ahdistava. 




Lähisävyharmonia on erinomainen perusta kodin värien valintaan, sillä se on helppo luoda, mutta kuitenkin kiinnostava. Toistensa vieressä väriympyrällä olevat värit löydät varmasti! 

Vastaväriharmonia

Vastaväriharmonialla tarkoitetaan värien valitsemista väriympyrässä vastakkain olevista väreistä. Vastaväriharmoniaa voi käyttää tehokeinona, ja sitä soveltamalla saa aikaiseksi räväköitä kokonaisuuksia. Vastaväriharmonia voidaan tästä johtuen kokea liian rohkeana kotiin. Minusta sitä on turha pelätä, sillä oikeassa suhteessa käytettynä, se voi todella tuoda mielenkiintoa tilaan, ja saada värit loistamaan.

Vastaväriparit ovat: 

punainen - vihreä
Sininen - oranssi
Keltainen - violetti


Vastaväripareja valitessa erityisen tärkeää on muistaa värien määrä suhteessa toisiinsa. Seuraavista esimerkeistä oivallat mitä tarkoitan.

Ensimmäisessä kuvassa toistensa vastavärejä, punaista ja vihreää on käytetty melko tasapaksusti ja vaikutelma on ahdistava. Toisessa kuvassa punainen on pienenä yksityiskohtana muuten vihreässä kokonaisuudessa. Se saa vihreän loistamaan.

 

Valitsin esimerkkeihin puhtaita kirkkaita värejä, jotta vastavärikontrastin perusidea olisi mahdollisimman selkeä. Sisustuksessa puhtaat kirkkaat värit isoina pintoja voivat tehdä rauhattoman ja ahdistavan tunnelman. Vastavärikontrasti on erinomainen työkalu, kun värit valitaan murretuista sävyistä. 

Lavender Shades tapetissa olen tehostanut laventelin sävyä ripauksella keltaista. Tämä saa tapetin värit loistamaan ja tekee laventelista todella upean. Ilman keltaista ripausta, tapetista voisi puuttua mielenkiinto, ja lopputulos voisi olla lattea. Lavender Shades tapetissa toteutuu vastaväripari violetti- keltainen.

Vinkkilista värien valintaan

Noniin, nyt tunnet kolme väriharmoniaa. Ne olivat yksisävyharmonia, lähisävyharmonia, ja vastaväriharmonia. Nappaa vielä lopuksi vinkit talteen, mistä lähteä liikkeelle väriharmonioiden soveltamisessa.

1. Mieti millaisen tunnelman tilaan haluat? Rauhoittava, freesi, reipas, vai kutsuva? Kirkkailla puhtailla väreillä saat aikaiseksi reippaan tunnelman, murretuilla rauhoittavan. Mikä on tilan käyttötarkoitus? 

2. Valitse lempiväri! Jos lempivärisi on punainen, käytä sitä. Jokainen väri toteutuu sadoissa eri sävyissä, joten löydät varmasti sävyn, joka on sekä lempivärisi, että sopii tilaan, ja sen käyttötarkoitukseen.

3. Panosta valaistukseen. Väri on valoa, ja tämä tarkoittaa että värit eivät toistu halutulla tavalla ilman riittävää valaistusta. Kaupassa ihanan värinen vaate näyttääkin kotona tunkkaiselta. Tämä johtuu valaistuksen eroista. Taidetapetti tarvitsee valoa!

4. Päätä mitä väriharmoniaa toteutat. Valitse yksi väriharmonia, ja toteuta sitä. Näin saat tilasta yhtenäisen, siis harmonisen, kokonaisuuden. Aloittelijalle varmin toteuttaa onnistuneesti on lähiväriharmonia. Muista värien määrät: 60-30-10.

5. Etsi inspiraatiota värien käyttöön maailmalta! Seuraavissa kuvissa on esimerkkejä tässä blogissa esitellyistä väriharmonioista. Kaikki kuvat Pinterestistä, ja pyrin etsimään selkeitä tapauksia malliksi. Tunnistatko mikä harmonia kussakin kuvassa toteutuu?

 




Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti